Por su interés para nuestros lectores informamos de la próxima celebración del II Simposium de Historia del Carlismo, aunque tanto por sus organizadores, como por los ponentes informamos igualmente que dicha historia no será fiel a la ortodoxia del verdadera carlismo o tradicionalismo español.
El próximo Sábado 10 de Mayo, tendrá lugar en la localidad catalana de Aviá, en la comarca dela Berguedá (Barcelona), el II Simposium de Historia del Carlismo organizado por el Centre d´estudis d´Aviá con la colaboración de la “Asociación 16 de Abril”.
El Simposium tendrá lugar en el Ateneu de Aviá iniciándose a las 9.00 horas de la mañana con la inscripción de los participantes y continuará a partir de las 10.00 horas con la presentación de catorce ponencias por parte de otros tantos ponentes.
Tras las ponencias y un receso para comer, el Simposium continuará a las 17.30 horas con la inauguración de la exposición de ilustraciones carlistas “Rastros de Sangre y Fuego” de Pere Boixader en L´Arxin Comarcal de Berguedá y a las 18.00 horas con la presentación de la medalla conmemorativa del evento en el salón de actos del Hotel Berga Park.
En el mismo salón de actos del Hotel Berga Park y a partir de la misma hora se pronunciará un ciclo de tres conferencias tituladas: “Museo del Carlismo, conservación, documentación y difusión del patrimonio histórico”, a cargo de Iñaki Urricelqui; “El Frente Exterior en la Transición Española” a cargo de S.A.R. Doña María Teresa de Borbón Parma; y “El Castell de Berga de 1874” a cargo de Xavier Campillo.
Cerrará el Simposium la presentación del libro “Estat Carlista: Tradició i Furs” que contiene las ponencias presentadas en el mismo.
Tras las conferencias y la presentación del libro se abrirán amplios coloquios con los conferenciantes terminando la jornada con una cena en el Restaurante del Hotel de Berga.
Además de todos estos actos culturales el Simposium ofrecerá una amplia gama de actividades complementarias al día siguiente 11 de Mayo.
El II simposio de Historia del Carlismo contará con el siguiente programa:
De 9 a 10, a l’Ateneu d’Avià, inscripció (10 euros) i recollida de la documentació del II Simposi d’Història del Carlisme.
A les 10, a l’Ateneu d’Avià, benvinguda a càrrec de Llorenç Altozano, alcalde d’Avià; obertura del Simposi i, a continuació, lectura de les ponències:
1. Joan-Xavier Quintana i Segalà.Un nou cançoner carlí català, entre la tradició i el legitimisme
2. Antoni Sánchez Carcelén.La Primera Guerra Carlina a les Valls d’Àneu
3. Núria Sauch Cruz.Retalls de la Primera Guerra Carlista i dels seus personatges a través d’un manuscrit anònim
4. Juan Pedro Recio Cuesta.‘Usurpadores, peseteros e impíos’. El liberalismo isabelino a través de una fuente carlista: La ‘Gaceta Oficial’ de Oñate (1835-1837)
5. Jordi Torner Planell.El setge de Solsona (1838-1840) i la modernització de l’exèrcit carlí
6. Francesc Roca Marsinyac.Les aventures i desventures del crani del Comte d’Espanya. Paradigma d’una època?
7. Josep Carles Clemente.La riqueza ideológica del carlismo en torno a la guerra de los ‘matiners’
8. Xavier Pedrals Costa.Els dietaris personals com a font històrica. Les guerres carlines al ‘Dietari’ de Pau Anfruns
9. Lluís Ferran Toledano.La política dels capitans generals en temps de carlinada i revolta republicana
10. Jesús Martín Alías.Elementos de organización del Estado carlista (1873-1876)
11. Josep Albert Planes i Ball.Viure (i sobreviure) en la línia de foc. La vila de Prats de Lluçanès en la Tercera Guerra Carlista
12. Francesc Farrés Malian.El retrat fotogràfic a l’època carlista a la ciutat de Vic. Suggeriments i vells records davant un conjunt d’imatges
13. Javier Cubero de Vicente.El Movimiento Obrero Tradicionalista (1963-1969)
14. Daniel Montañà i Josep Rafart.Aproximació bibliogràfica al carlisme (2005-2012)
A les 3, dinar (15 euros) per als que vulguin a l’Hotel Berga Park, de Berga.
A dos quarts de 6, inauguració de l’exposició d’il·lustracions carlistes Rastres de sang i de foc, de Pere Boixader, a l’Arxiu Comarcal del Berguedà (davant mateix de l’Hotel Berga Park).
A les 6, a la sala d’actes de l’Hotel Berga Park: presentació de la medalla carlistaencunyada per a l’ocasió, a càrrec de Jesús Martín Alías; a continuació, Museo del Carlismo: conservación, documentación y difusión de un patrimonio histórico, a càrrec d’Iñaki Urricelqui, tècnic superior del Museo del Carlismo de Lizarra / Estella (Navarra); i tot seguit, El frente exterior en la Transición Española, conferència a càrrec de S.A.R. Princesa María Teresa de Borbón-Parma, germana del difunt Carles Hug de Borbó-Parma, presentada per Xavier Lubelza, de l’Associació 16 d’Abril. Al final, hi haurà un col·loqui.
A les 8, a la sala d’actes de l’Hotel Berga Park: El castell de Berga el 1874, explicació de les fonts documentals emprades per a la construcció de la maqueta en 3D del castell durant la Tercera Guerra Carlina, a càrrec de Xavier Campillo, president de l’Associació Governador Francesc Puig de Sorribes d’Amics del Castell de Berga; presentació del llibre Estat carlista: tradició i furs, que conté les ponències del II Simposi d’Història del Carlisme, i col·loqui.
A les 9, sopar de cloenda(20 euros) al restaurant de l’Hotel Berga Park. Durant el sopar, es farà una lectura teatralitzada d’un text de Rafael Pérez Cabanes sobre la detenció del Comte d’Espanya.
NOTES: Al matí a l’Ateneu d’Avià i a la tarda a l’Hotel Berga Park, venda de llibres i medalles de tema carlista.
Els que es vulguin apuntar als àpats s’han de posar en contacte directament amb la direcció de l’Hotel Berga Parkper reservar lloc com més aviat millor: http://www.hotelbergapark.com/ca/
Preus: dinar, 15 euros; sopar, 20 euros; dormir, 50 euros / habitació doble / nit
Per a reserves a l’Hotel Berga Park o al restaurant: reserves@hotelbergapark.com/ 93 821 66 66
Activitat complementària: diumenge, 11 de maig, ruta carlina per la ciutat de Berga, guiada per Toni Gol i Gemma Malé (possibilitat de caminar fins a la Torre de la Petita). Sortida: davant l’Hotel Berga Park, a les 10 del matí.